2016. május 9., hétfő

Kötelező gondoskodás a szülőkről

Ha elfogadja a parlament, akkor törvénybe iktatják a szülőkről való kötelező gondoskodást. 

Kötelezővé válhat a szülőkről való gondoskodás, amennyiben a beérkezett törvényjavaslatot elfogadja a parlament. A mai igazdasági helyzetben dilemmák elé állítja az embert a fenti törvényjavaslat.
A Ratkó- korszak gyermekei mára a nyugdíjas korosztályt érik el, azonban sem a nyugdíjbiztosítási rendszer, sem a gaztdasági környezet nem alkalmas arra, hogy szüleink segítség nélkül tudják fenntartani magukat. 

Az erre válaszként érkezett törvényjavaslat alapján gyermekeiknek kötelező lesz gondoskodniuk idős szüleikről, s ha ezt elmúlasztanák, szüleik jogi lépéseket is alkalmazhatnának ennek érdekében. 

A meglehetősen hézagos javaslat azonban nem szól arról, hogy mi van azokkal az idősekkel, akiknek nincsenek gyermekeik, illetve arról sem, ha a gyermek szűkös lehetőségei miatt nem tud eleget tenni kötelezettségének. 

A szülőkről való gondoskodás érték is egyben. Az, aki olyan családi környezetben szocializálódott, ahol ez természetes volt, ott nem lehet kérdéses ennek az igénye, azonban kérdéses, hogy az egyre erősödő családtámogatási rendszer elbírja -e ezt a terhet. 

De nézzük, miről kell gondoskodnia egy mai harmincas- negyvenes aktívan dolgozó házaspárnak:
- önellátás 
- saját gyermek: ellátás, ruháztatás, taníttatás
- saját gyermek jövőjére való takarékoskodás
- szülőkről való gondoskodás
- saját nyugdíjas éveikre való előtakarékosság

A sort lehetne folytatni azzal, hogy az ember vegyen házat, lakást, amibe férjenek bele mindannyian!

Nagyon nehéz a feladat, hiszen sok korosztálybeli támaszkodik még mindig szüleire, sokan ott is élnek még. Jelenleg az átlag nyugdíj 115 ezer Forint, ami - valljuk be - sokaknál meglehetősen kevesbbet mutat. Nehéz a feladat, holott a cél nemes és egyet is értünk vele. 

Így ennek szellemében a mai nap azzal indítalak benneteket munkába, hogy mielőtt megvennétek a tizedik felesleges cipőt a tavaszra, azt a pár ezer forintot tegyétek be a bankba! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése