2016. április 17., vasárnap

CSOK - olom kezeit .... avagy mibe fáj a 3 gyerek? _ 1. rész

Anyukák rémálma vagy éppen álma volt a CSOK ( Családok Otthonteremtési Kedvezménye ) bevezetése. A cél  szentesíti az eszközt: 10 millió ajcsiba a 3 "új" magyar porontyért és még 10-et adunk részletre, hogy megvehesd álmaid házát.

A kép idilli: minden szerelmes álma az, hogy jöjjön A Jótündér, aki 10 misit ad ajándékba, majd 10-re azt mondja, majd visszaadod, ha megvan a kacsalábon forgó palota. A palotát berendezed a legjobb "ikejás" bútorokkal, felszögeled a falra a családi album felét, a kertedben rózsalugast ültetsz és egy  jól irányzott vakáció után jöhetnek is sorban a trónörökösök,- legalább három....
Apa eljár dolgozni, anya reggelit csomagol, meleg vacsorával vár, közben baromi jól néz ki,-  és a három jólfésült, H&M-es ruhákba öltöztetett, mosolygós gyerek a megérdemelt kiskutyával játszik a 10 centisre vágott fűben.

Majd jön a nagy magyar valóság. Mennyibe is fog kerülni az a három gyerek? Mennyit kell kiköhögnöm a Jótündérnek havonta? Mi az, amire nem gondolok még?

Mi a teljesség igénye nélkül, de pontba szedtük neked:

1. Az első gyereknél beszerzel mindent, amit jó eséllyel tudsz hasznosítani a többinél is.
- Kiságy, pelenkázó
- Szekrény
- Babakocsi
- Ülés
- Tisztálkodási szerek, berendezések
- Apróságok
- Ruhák

Van egy csomó dolog, amit nem sorolunk fel. Google a barátunk: nézz meg egy babakelengye listát és rögtön sokkot kapsz. Az első gyereknél tuti elköltesz 400ezer Forint körül, mire van hol, miben és hogyan aludnia, élniie a kis jövevénynek. 
Az összeg persze a csillagos egeket is verheti, amennyiben nem gazdálkodsz okosan, vagy a csúcsminőségre utazol. Pár örökölt holmi, vagy a bizományik viszont a legjobb barátaid lehetnek ebben az időszakban.

A második - harmadik gyereknél már könnyebb dolgod van valamelyest, hiszen sok mindent megörökölhetnek egymástól. Persze, ha a kiságyat át kell adnia a tesónak, akkor kell neki egy új, de a kelengye lényegesen megrövidül, ha van nagyobb gyermek. 

2. Babacucc / hó: 
Pelenka, popsitörlő, tápszer, vitamin, popsikrém, fürdető, mosószer: alaphangon, ha nem vagy olyan szerencsés, hogy szopiztasd a babádat, a fenti pakk minden hónapban kiadással jár, nem is kevéssel, Megközelítőleg nem a csúcsminőségből válogatva és bevetve a gyógyszertári termékeket is, legalább 20-30 ezer Forintot költesz a babádra/hó. 

2. Ha eljön az ovi/bölcsi ideje:

Van, ahol a manócskák az új jogszabályoknak hála ingyen étkezhetnek, azonban, ha túllépitek az egy főre jutó határt, vagy ha még csak egy vagy két gyerek van, akkor fejenként kb. 7-8ezer Forintot köhöghetsz ki a reformkajára, amit a gyerek meg sem eszik. 

Na de ha már CSOK, akkor három porontyra gyúrunk! 

Három gyermek esetében a skacok ingyen étkezhetnek, ami nem mindegy a házikassza szempontjából, de nem árt belegondolni abba sem, hogy ez az állapot csak 3 évig tart!
Az oviban már megkezdődnek a szakkörök: dráma, úszás, sakk, néptánc,- a  listát óvodája válogatja. A foglalkozások havonta 3000 és 5000 Forint között mozognak. 

Emellett ott van a tisztasági felszerelés. Van, ahol egy havi fix összeget kérnek el, van, ahol listát kap a szülő év elején, hogy miket kell minden hónapban vinni: papírtörlő, zsepi, wc papír, folyékony szappan, szalvéta. Talán szerencsésebb, ha az óvoda pénzt szed és központilag szerzi be a szajrét, ebben az esetben megússzuk egy ezresből általában, azonban, ha vinni kell a bevásárló szatyrot, a felsoroltak kb. 2000 Forintból állnak meg az Eurós boltból. 
Csoportpénz: ha minden jól megy, havi 500 Ft körül fizetsz, persze fű alatt, hiszen alapjáraton nem kérhetnének erre pénzt. Ebből mennek kirándulni, és külön programokra, de a valóság azt mutatja, hogy pár karácsonyi ajándékon és a minőségi(bb) írószereken kívül többre ne futja az összeg. 
Ebből az következik, hogy húsvét / karácsony / anyák napja / ballagás / kirándulás /  ....alkalmával újra nyílik a szülői buksza, amit azért megspékelünk egy- két óvónéniknek vett ajándékkal is.

Ugye nem baj, ha nem adom össze? :) 


3. Bakker ..... nő a gyerek ....

Ruha -cipő- cuha - cipő. A legjobban tudjátok, mit utálok? Az ünnepi cipőt. Csillogjon, fekete legyen, kopogjon és legyen valamennyi sarka. Ez minden kislány álma. Emlékszem, hogy annak idején én is nagylánynak éreztem magam csak azért, mert a fekete-fehér metlakin hallottam a lépteim. Na de  éves koromban fogalmam sem volt arról, hogy szegény apám minden egyes ünnepségre azért vett nekem új cipőt, mert az előző kicsi volt. 

Ahogy jön egy újabb évszak, úgy szörnyülködöm el azon, hogy az én icipici babámból lányka, kislány, csajszi válik, melynek hatására a ruhái valahogy egyre rövidebbek. A cipő mindig szorít, a gatya mindig rövid lesz és a póló sem fedi be már a derekát.
Minden évszakban számolj tízezrekkel per gyerek, ha azt akarod, hogy ne úgy nézzen ki, mint egy lelenc. Persze alternatív megoldás lehet a Facebook-os / turis / bizományis megoldás pénztárca kímélés szempontjából, de bárhogy is nézzük, erre költeni kell. 

4. Ünnepek
Tök jó dolog a Minimax meg az M2, míg vasalok, de a fene vigye a reklámokat. Kell a Transformers meg a póni, meg a Mása meg a kirakó, meg a többi. Petinek ilyen van, Nórinak olyan, te meg vedd meg, mert neki is kell. A tudatos szülő persze igyekszik okosban megoldani, hogy értelme is legyen az ajándéknak, viszont nézzünk a szívünk mélyére: mindannyian vettünk már olyat a gyerekünknek, amire azt mondtuk előtte két- három hónappal, hogy "naénaztsose".      
Inkább ne adjuk össze :-) 


...és a sor folytatódik, s valljuk be, még semmi eget rengetőt nem írtunk le. 
A CSOK igénylése előtt még olvassátok el, hogy mikre kell számítanotok a havi részlet mellett, ha bevállaljátok a 3 gyereket. 

....a lista folyt. köv ....

Fefine


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése