2016. február 9., kedd

Palacsinta- terminológia

Mindenki másképp csinálja .... 

Van, aki meg bír enni belőle egyszerre huszat, van, aki lassan egyesével majszolja.

Van, aki az amerikaira esküszik, más a vékony franciára voksol és szinte minden országban máshogy készítik, de egy tuti, hogy eleget nem lehet sütni belőle.
Ez az az étel, amelyik még a tűzhelynél állva elfogy, miközben sütöd. 

A palacsinta- terminológia: 

- Anya áll a tűzhelynél: megsütöd az elsőt, ami kicsit még vastagabb, kicsit esetlenebb,így megkímélve a családot a rút kiskacsától laza kakaóhintés után már el is tünteted. 
- Anya áll a tűzhelynél: már a tizediket sütöd. Annyira jól néz ki, hogy fogsz egyet, jól megtöltöd áfonyalekvárral és csekkolod azzal is ... szigorúan nemzetbiztonságilag :-) 
- Anya áll a tűzhelynél: a gyerek ötödszörre, Apuci harmadjára néz rád kaján vigyorral arra utalva, hogy enne és már nem tudod lerázni őket: betekersz nekik egyet- egyet és közlöd, hogy ebédig a konyha karantén alatt van.
- Anya áll a tűzhelynél: a huszonötödik palacsintát sütöd, de a lapos kis mocskokra nézve tudod, hogy kevés lesz. Legszívesebben kiöntenéd a francba az egészet, de nem akarsz délután egy újabb felvonást, így folytatod.
Kitartó vagy, az anyák szentje, az önfeláldozás mintaképe, a nő, aki még mindig az olaj szagú konyhában áll, télen nyitott ablaknál, a szagelszívó is csak a pompa kedvéért megy. Tudod, hogy ebből zuhany és hajmosás lesz. Szól a rádióban a "Halott pénz", a család a nappaliban tombol  .... "így darabokra tört szíved" megérdemel egy túrósat is, amit elégedetten a falnak dőlve betúrsz és kiélvezed minden pillanatát, amiből csak az aktuálisan sülő palacsinta égő illata tud megzavarni.

Ismerős mindenkinek, ugye? 

Fefine 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése