2015. augusztus 6., csütörtök

Páratlan Patrióta - rovat Zimermann Ritával



Elsuhanó babakocsik, futócipők, lengő lófarkak, vidám kacagás, csupa mosoly. Ha ezeket látod, tuti, hogy a közelben vannak a száguldó SzupeRmamik. 

De honnan nőtte ki magát ez a csapat? Adott egy sport szerető nő, akinek változnak a prioritásai a gyermeke születésével, de a mozgást, az arra fordított energiát és időt nem akarja félredobni. 
Mit tesz ilyenkor az ember lánya? Ötvözi a kettőt. On- line tréningeket tart kisbabástól a sorstársainak, majd az otthoni futópadot lecseréli futókocsira és nekivág a Halesznak a kis poronttyal. 

Mint minden, a futás is jobb társaságban, így lassan mozgalom lett a babával futás Székesfehérváron. Ismerjétek meg Zimmermann Ritát, akivel évtizedes a barátságunk és akivel a kismamákat és a mozogni vágyókat szólítjuk meg. Fogadjátok szeretettel a következő sorokat!


Fefine: Mesélj egy picit arról, hogyan találtál rá erre az útra? Mesélj egy picit magadról!
Zimmermann Rita: Akkor dőlt el, hogy ez az út lesz az enyém, amikor meggyőztem a szüleimet, hogy az egyetemi tanulmányaim mellett sportoktatói képzésre is beiratkozom, mert úgy éreztem, hogy erre vagyok hivatva. Nem tartottam volna ésszerűnek, ha erre teszem fel az életemet, de azt már akkor is tudtam, hogy át szeretném adni a lehető legtöbb embernek a mozgás szeretetét és fontosságát. Ez egy nehéz időszak volt. Voltak olyan napok, amikor reggel hétkor elindultam egyetemre, aztán a képzésekre és este 11 után értem haza, mert Pest és Gödöllő között ingáztam, viszont a mai napig melengetik a szívemet ezek az emlékek.

Fefine: Olyan embernek ismertelek meg, akiből árad a szeretet és a jó szándék, ami megtízszereződött, amikor anyuka lettél. Ha rád nézek nem SzupeRmamit látok, hanem Nőt, Anyukát, aki egy közülünk, de valahogy érzi azt az ember, hogy tanulhatnék Tőle. szerinted ez miből fakad? Mi a titkod?
Zimmermann Rita: Alapvetően optimista embernek tartom magam. Hiszek a gondolat teremtő erejében, ezért igyekszem a félig tele dolgokra koncentrálni az üres helyett. Ha bármi nehézség, akadály állja az utam rövid rémület után a megoldáson kezdek el morfondírozni és erre igyekszem tanítani a Kislányom és a Kisfiam is. Szeretek nevetni, a Kicsikkel játszani, utazni, jókat enni, mozogni, erősnek lenni és érezni a lelkem győzelmét a testem felett. Egy barátom egyszer azt mondta, egy dolgot irigyel Tőlem: bárhová is vet az élet, ott futok egy órát és onnantól fogva otthon vagyok. Ez tényleg így van! :)

Fefine: A SzupeRmamik az a csapat, melynek kapcsán a legtöbbet hallunk felőled. A Facebook-on a SzupeRmamik oldal már több, mint 500 követővel működik. A honlap zsúfolva van az on-line tréningekkel, amiket otthon a formásodni kívánó Nőknek készítesz, hogy helyben legyen nekik a segítség. Az idő előrehaladtával láttam, hogy egyre többen érdeklődnek felőletek. Szervezetek, magánszemélyek, média. Nem lehet ez egyszerű ahhoz képest, hogy egyedül kezdtél el futni. Mit jelent számodra az a közösség, ami köréd kezdett el formálódni?
Zimmermann Rita: Soha nem volt korábban futótársam. mindig egyedül edzettem. Amikor a Kislányommal elkezdtem futni, benne állandó társra leltem és amikor a Lányokkal kezdtük együtt, akkor tapasztaltam a saját bőrömön, hogy a sport összehoz. Azt szoktuk mondani egymás között, hogy akarattal sem tudtuk volna jobban összeválogatni a csapatot. Nem csak arról van szó, hogy hasonló élethelyzetben vagyunk, hanem arról is, hogy folyamatosan tanulunk egymástól, hiszen mindegyikünk másban jó, máshogyan látja a világot. Ennek révén pedig elkerülhetjük mindannyian azt az elmagányosodást, ami olyan sok kismamát érint. Képzelj el egy csapat Anyukát, akik jókedvűek, megértőek egymással és egymás Babáival, energikusak és folyamatosan mosolyognak. Viccet  félretéve, persze vannak nehéz napok, amikor visszafordulnánk az ajtóból és kihagynánk az edzést, de nem tesszük, hiszen a futás után egy levezető játszóterezés, dumcsizás és a mozgás során felszabaduló örömhormonok mégis mozgásban tartanak bennünket.

Fefine: Ez szuperül hangzik, hirtelen kedvem is támadt még egy baba vállalására! :) Viszont ez nehéz feladat lehet család mellett. Érnek nehézségek Nőként a megvalósításban? Kik támogatnak az Anyukákon kívül? Vannak ellenlábasok?
Zimmermann Rita: A célom és természetesen a Lányoknak is - az, hogy minél több Édesanyát rábeszéljünk a mozgásra. Szeretnénk nekik megmutatni, hogy igenis lehet, és kell is időt szakítani a saját lelki és testi egészségünkre! Mi a hogyant szeretnénk gyakorlatba ültetve saját példánkon keresztül átadni. A folyamat nehézsége nem titok egy Nő előtt sem, hiszen mindannyian látjuk, tapasztaljuk, értjük. Anyaként minden egyes kisbaba születése után nulláról kell újraépítkeznünk és felépíteni saját magunkat még akkor is, ha a kismamaság utolsó percéig keményen odatettük magunkat. Ahogy azonban egy öt gyermekes Édesanya ismerősöm mondta, a Kicsik mellett megtanulja az ember az "üres járat" maximális kihasználását, a 100% -os koncentrálást és a logisztika erejét. Támogatóim vannak hála Istennek: a Férjem, a Szüleim és az egész családom. Valamint a teljes SzupeRmami csapat, akik egy emberként népszerűsítik a mozgalmunkat és maguk is mindent megtesznek, hogy eljuttassák az Üzenetet Édesanya társaikhoz. Szerencsés vagyok, hiszen a Lányok a második várandósságom alatt sem hagyták, hogy elmaradjanak az edzések. Napjainkig is beosztjuk egymás között, hogy éppen ki tartja a tréningeket. Ők a SzupeRmami Host-ok, akik olyan elszánt Mamik, akik motiválják, vezetik ilyenkor a csapatot. Ezeken az alkalmakon email-ben küldöm meg nekik az edzésterveket, de olyan is előfordult már, hogy részben saját ötletek alapján is dolgoztak. Nagyon hálás vagyok ezért Anikó, Bea és Orsi SzupeRmamiknak- és persze a többieknek is!
Ellenlábasok biztosan vannak, de igyekszem nem foglalkozni Velük, hiszen mindennek, amit képviselek, a pozitív energiák felszabadítása a lényege. Tudom, hogy jó az, amit teszünk és csak erre koncentrálunk!

Fefine: Hogyan látod magad 10 év múlva?
Zimmermann Rita: Remélem, ugyanígy. Vidáman, nem elszürkülve, a mindennapok szépségeiben örömöt lelve a jelent megélő kissé nevetőráncos, ámde testileg-lelkileg fitt negyvenesként, aki tudott és tud is valami jót tenni, aminek értelme van.

Fefine: Egyikünk sem palástolta, hogy mennyire jó az iskolapad után végre felnőtt fejjel is együtt dolgozni. A Fefine gondolata akkor született meg, amikor én is abban az élethelyzetben voltam, miben most Ti, SzupeRmamik és bár akkor is lettetek volna. A Fefine-nel való együttműködésetek kulcsszerepet tölt be, hiszen számunkra küldetés a kismamák komfortja, megfelelő tájékoztatása, munkaerőpiaci integrációja és lelki egészségének megőrzése. Te miben látod a közös jövőnket?
Zimmermann Rita: A veletek való együttműködés számunkra fantasztikus lehetőség, hiszen a célunk, ahogy Te is mondtad, ugyanaz. Szeretnénk boldog, mosolygós anyukákat látni az utcákon, a mozgás szeretetében felnövő gyermekükkel sétálva. Szeretnénk segíteni, tenni, közösséget építeni, hogy a mai elmagányosodott világban is boldog, társas életet tudjunk élni Fontos, hogy képesek legyünk magabiztos, csinos, egészséges nők maradni. Ezen túl együtt többre vagyunk képesek, ezért vagytok nekünk nagyon fontosak! Kell az összefogás, hiszen egyedül minden nehezebb, szürkébb, értelmetlenebb!

Fefine :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése