2015. augusztus 6., csütörtök

Olvassunk egy kicsit a Gyed Extráról! Mire számítsunk 2015-2016- ban?

A 2014. január 1-től hatályba lépő intézkedéscsomag nagy segítséget jelentett a családoknak, mellyel a családok, a munkába visszatérő édesanyák életét kívánták könnyíteni. 


Munka GYED/GYES mellett: 
Az intézkedés előtt GYED mellett nem volt megengedett a munkavállalás, a GYES mellett pedig legfeljebb heti 30 órában. ezzel ellentétben ma már nem csak, hogy lehetséges, de a szülők eldönthetik, hogy a munkavégzést hol végzik: nem kötelező az előző munkahelyen, és időkorlát sincs, akár pár napot, hetet, hónapot is vállalhatnak ellátásuk mellett.

Testvér GYED/GYES:
Abban az esetben, ha újabb gyermek érkezik a családba 2014. január 1-et követően, aki után szintén jogosultak ellátásra a szülők, úgy továbbfolyósításra kerül a GYED/GYES. 2014-et megelőzően ezekben az esetekben az idősebb gyermek után járó ellátás megszűnt és csak az új gyermek után járt az ellátás. Az új szabályozás alapján azonban mindkét gyermek után jár az ellátás a gyermek három éves koráig. 


A közös háztartásban élő gyermekek után járó GYED-et/GYES-t bármelyik szülő igénybe veheti, azzal a kikötéssel, hogy egyidejűleg mindketten nem részesülhetnek gyermekvédelmi ellátásban. 

Diplomás GYED: 
Az egyetemisták 2014. január 1- től, ha már legalább 1 éve aktív hallgatói viszonnyal rendelkeznek, és gyermekük születik, a gyermek 1 éves koráig GYED-re lesznek jogosultak. A mesterképzésben. egységes osztatlan képzésben, vagy doktori képzésben résztvevő hallgatóknál a minimálbér helyett a magasabb összegű garantált bérminimum lesz az ellátás alapja, és csak az alapképzésben részt vettek körében kerül a minimálbér kerül beszámításra. Végzett hallgatók esetében, amennyiben egy éven belül került megszerzésre a diploma és még nem rendelkezett munkaviszonnyal az édesanya, akkor is jogosult az ellátásra. 

Jó hír!!!! 
A munkába visszatérő anyák 2016-tól már a gyermek 6 hónapos korától is igénybe vehetik a GYED Extrát a kormány döntése értelmében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése